Butterfly Mary

Grădinița de stat versus grădinița privată

Grădinița de stat versus grădinița privată

Alegerea unei grădinițe pentru copil este o sarcină dificilă – atât emoțional, cât și material. Ne dorim pentru micuți un viitor luminos, lipsit de griji și o copilărie fericită. Cum spunea Lucian Blaga: ”Copilăria este inima tuturor vârstelor”. Alegerea programului educațional pentru înscrierea copilului la grădiniță este un prim pas spre independența copilului. Alegerea unui ambient prietenos, grijuliu și competent este o sarcină departe de a fi ușoară. În căutarea celor mai bune condiții pentru dezvoltarea și instruirea copilului, părinții se ciocnesc cu multe provocări. Care este cea mai bună alegere pentru copil: o grădiniță de stat sau o grădiniță privată în Chișinău.

Dacă ești părinte și urmează să înscrii copilul la grădiniță, probabil, cunoști procedura pe care trebuie să o faci. Există o serie de etape: înregistrarea pe platforma oficială online egradinita.md, apoi înregistrarea în Registrul de Hârtie, păstrarea bonului. Probabilitatea că copilul tău va fi primit la grădiniță de copii este foarte mică, luând în considerare numărul mare de copii ce așteaptă ”rândul”. Grădinița privată este foarte solicitată în rândul tinerilor părinți. Costul este mult mai mare, dar condițiile în care copiii se dezvoltă într-o grădiniță privată în Chișinău sunt mult mai bune decât în cele municipale. Firește, argumentele pro și contra sunt multe.

Numărul de copii

Într-o grădiniță privată numărul de copii în grupă este mic: de la 5-15 (18, în dependență de spațiu), iar în grădinița de stat grupele încep de la 20 de copii și pot ajunge chiar și la 40 de copii în grupă. Ce fel de dezvoltare a copilului putem vorbi, dacă există 40 de copii în grup și doar un singur educator?

Alimentația

Mesele sunt de cinci ori pe zi în ambele tipuri de grădinițe. Variază calitatea produselor și condițiile în care sunt gătite. Într-o grădiniță privată din Chișinău se respectă standarde înalte ale calității produselor, alimentele sunt proaspete și biologice. Meniul pentru copii este variat de la o zi la alta și conține legume proaspete, fructe de sezon, fructe și nuci uscate, îndulcitor natural – mierea de albine. Într-o grădiniță de stat alimentația este mai puțin diversificată. Pentru a face o diferență este suficient să comparați prețul/zi pentru alimentația micuților: într-o grădiniță de stat 29,55 lei, iar într-o grădiniță privată aproximativ 50-80 lei (depinde de meniu și costul lunar).

Activitățile extracurriculare

O bună grădiniță privată își dezvoltă în mod necesar propriile programe de dezvoltare și formare a unui copil, pe baza celor mai bune practici ale profesorilor și metodologilor moderne. În acest caz vorbim nu numai despre dezvoltarea mentală, ci și despre aspectele fizice. Părinții pot oferi o gamă largă de activități pentru un copil: piscină, dans, gimnastică, fotbal, arte marțiale, muzică, yoga etc. În plus, în grădinițele private din Chișinău, copiii tind să învețe o limbă străină. Un copil care frecventează o astfel de grădiniță va fi mult mai bine pregătit pentru școală decât un copil dintr-o grădiniță obișnuită. Într-o grădiniță de stat copilul va dezvolta doar abilitățile strict necesare: scrisul, comunicarea și cititul. Pentru alte abilități creative va trebui să achiți suplimentar sau să mergi împreună cu el la alte activități.

Siguranța

Unele grădinițe private sau centre de dezvoltare pentru copii sunt dotate cu camere de supraveghere. Într-o grădiniță de stat, din cauza insuficienței de cadre didactice competente pot apărea multe neclarități. Încă o diferență majoră este că în grădinițele private sunt acceptați doar educatorii cu studii în domeniu, iar la cele obișnuite sunt angajați și tineri fără experiență sau educatori mai în vârstă. Dragostea pentru copii este, desigur, un factor important, dar ei au nevoie de mult mai mult pentru a fi pregătiți de școală.

Costul

Costul serviciilor – un argument adesea pomenit împotriva unei grădinițe private. În grădinița municipală, părinții plătesc pentru alimentele copilului, restul cheltuielilor (salariu, reparații, inventar etc.) sunt achiziționate de stat. Ceea ce trebuie să înțelegi tu, ca părinte, este că o investiție la această etapă din viața copilului te va scuti de multe cheltuieli ulterioare. În copilărie se pun bazele caracterului, se acumulează rapid cunoștințele despre lumea din jur, iar din punct de vedere fiziologic, un copil bine crescut are mai multe șanse să devină un adult sănătos. Așadar, ce ar fi mai logic, să investești în fundament sau să recurgi mai apoi la reparații repetate? Este alegerea ta – ce îți dorești pentru micuțul tău. Da, ”meseria” de părinte este una complicată, dar nu trebuie să duci pe umerii tăi tot greul. Important e ca puiul tău să se dezvolte armonios, în pace și fericire.

Back to list