Influența unui meniu pentru copii asupra personalității lor
Relația strânsă dintre zahăr, obiceiuri alimentare și sănătate
Obiceiurile alimentare la copii se formează de la cea mai fragedă vârstă. Mămicile moderne sunt grijulii și bine informate. Anume din acest motiv, este deosebit de greu să faci înscrierea copilului la grădiniță. Alegerea unui mediu potrivit, unde pe lângă metodele educaționale moderne, atitudinea bună față de copil și grija față de necesitățile și emoțiile lui, să fie pus un accent deosebit și pe nutriția copiilor – este o sarcină dificilă. Atunci, când am decis să deschidem o grădiniță privată în Chișinău, am știut din start că vom fi diferiți de alte centre educaționale. Am cercetat amănunțit acest domeniu, am colaborat cu pediatri, nutriționiști și specialiști în domeniu, pentru ca, într-un final, să realizăm un meniu zilnic sănătos și să punem bazele formării unor deprinderi alimentare corecte și echilibrate. Grădinița privată din Chișinău Butterfly Mary are un regim alimentar absolut unic la noi în țară ce se bazează pe excluderea zahărului din meniul zilnic al copiilor și folosirea îndulcitorilor naturali.
În ce măsură nutriția poate influența sănătatea și personalitatea copiilor?
Sistemul familial care înconjoară viața copilului va avea un rol activ în stabilirea și promovarea comportamentelor care vor persista pe tot parcursul vieții. Experiențele de viață timpurie cu diferite gusturi și arome au un rol în promovarea unei alimentații sănătoase. Anume din acest motiv, în grupele creșă din grădiniță deprindem bebelușii cu gusturi sănătoase. Cunoaștem cu toții sistemul educațional de la noi și dorința frenetică a buneilor de a hrăni copiii permanent cu gustoșenii. Dat fiind faptul că, grădinița privată trebuie să fie un model, un etalon al unei copilării miraculoase, ne-am propus să atragem o atenție considerabilă, nu doar activităților extracurriculare, dar și meniului sănătos în grupa creșă în Chișinău.
Nutriția domină influențele neurologice și hormonale asupra creierului și poate afecta nenumărate modele de comportament. Obiceiurile alimentare sunt modelate la o vârstă fragedă, trebuie să fim conștienți de acest lucru. Ei bine, cum se face că, oricum, le oferim copiilor sucuri din comerț, coca-cola, pizza, fast-food, ciocolată și alte produse nocive? Chiar și în grădinițele private din Chișinău, deserturile sunt comercializate și foarte puțini sunt cei care gătesc dulciurile personal.
Copiii încurajați zilnic să mănânce sănătos și echilibrat devin adulți energici și lideri.
Studiile arată că România este campion anul acesta după consumul de zahăr. Media națională este de 30 kg pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană. O cifră alarmantă, ce ar trebui să trezească conștiința consumului de zahăr în exces. Noi, părinții, educatorii și, mai ales, administratorii grădinițelor private din Chișinău – trebuie să fim selectiv și responsabili social. Pediatrii susțin că consumul excesiv de zahăr poate avea un efect nociv asupra comportamentului copiilor, în special nivelul lor de activitate. Mesele zilnice cu un conținut scăzut de zahăr pot îmbunătăți memoria și atenția pe termen lung a copiilor. De aceea, la grădinița privată din Chișinău Butterfly Mary oferim copiilor alimente sănătoase și diverse, pregătite de bucătarul nostru personal. Meniul este variat de la o zi la alta și conține legume proaspete, fructe de sezon, fructe și nuci uscate, îndulcitor natural – mierea de albine (după 1 an).
Potrivit cercetătorilor de la Duke Medicine și Jurnalul International Împotriva Obezității: „părinții sunt modele pentru copii, iar filozofia alimentară din casă influențează activitatea fizică și alimentația copiilor.” Odată ce un copil se obișnuiește cu gusturi foarte dulci, va crea un fel de nevoie biochimică care îl va împinge să caute mai des și mai des asemenea alimente. Studiile au arătat că alimentele de acest tip cauzează o eliberare puternică a dopaminei în creier – neurotransmițătorul satisfacției și plăcerii, care creează o puternică dependență.
Înscrierea copilului la grădiniță, în acest context, este un proces ce trebuie analizat cu mare precauție. Mai ales, când copilul este mai mic de 3 ani și are nevoie de înscrierea la grupe creșă din Chișinău. Copiii în procesul de creștere au nevoie de o dietă simplă și nutritivă, formată din proteine sănătoase, o abundență de legume, fructe, cereale integrale și cu siguranță nu prea multe dulciuri, gustări, băuturi zaharoase, chipsuri, înghețată, paste și pâine. Tot în cadrul grădiniței private, copiii sunt stimulați să se miște și să facă exercițiile fizice. Sunt efectuate jocuri, care stimulează corpul și mintea să crească cât mai armonios posibil. Ei învață prin imitație și nu prin impunere, de aceea educatorii noștri sunt foarte atenți la acest capitol și încurajează micuții.
De ce zahărul tos este dăunător copiilor mai mici de 3 ani
Zahărul tos este un aliment rafinat prin multe procese chimice și este dăunător copiilor. Mai mult, acesta nu are nicio valoare nutritivă. Zahărul oferă organismului doar energie, iar în corp acesta se transformă în toxine sau depozite de grăsime. Zahărul este peste tot, este introdus chiar și în alimentele care nu sunt dulci: în pastele făinoase, în pâinea albă, roșiile din conserve, laptele vegetal din comerț, smântână, sucuri etc. Este un drog legal care poate crea dependențe de-a lungul vieții și pot îmbolnăvi copiii complet sănătoși.
- Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor reprezintă cauza principală în apariția cariilor
- S-a demonstrat că consumul excesiv de zahăr provoacă încetinirea funcțiilor cognitive, a capacității de învățare și memorare
- Consumul de zahăr la vârste fragede poate fi începutul pentru boli precum diabetul, obezitatea, boli cardiovasculare, cariile dentare și poate duce chiar și la o imunitate scăzută
- Crește pofta de dulce și creează dependența
- Hipoglicemia este o boală foarte frecventă ce creează tulburări ale personalității copiilor. Un regim alimentar echilibrat, bogat în legume și fructe proaspete reprezintă soluția la îndemâna tuturor care, de altfel, este și cea mai sănătoasă. Alimentele bogate în zahăr nu afectează doar glicemia ci, de multe ori, conduc și la hiperactivitate în cazul copiilor cu o stare de sănătate normală și este bine să le evităm.
Ce face grădinița privată Butterfly Mary pentru a crește copii sănătoși
- Oferă copiilor după înțărcare mese variate, sănătoase, preparate pe loc, pentru a asigura creșterea și vitalitatea și un aport echilibrat de proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine, săruri minerale, fibre dietetice și apă
- Copiii sănătoși se nasc cu un sentiment de foame și de sațietate naturală și individuală. Acest „sentiment original de sațietate” nu este modificat în nici un fel
- Grădinița privată din Chișinău Butterfly Mary un regim regulat mesele principale și gustări, care nu sunt compuse numai din dulciuri și alimente grase, ci și din fructe și legume
- Combinăm în mod sănătos produsele alimentare
- Trezim interesul copiilor la masă cu produse proaspete, tacâmuri cu ornamentate și desene animate. În general, copiilor nu le pasă dacă alimentele pe care le consumă sunt sănătoase și de mare valoare. Din acest motiv, scopul nostru este de a naște curiozitatea lor culinară.